tisdag 23 september 2008

Om tillväxtpotentialen i ESF

Anders på Dibbuk har bloggat flitigt och läsvärt om ESF i Malmö. Dagens postning tar med besked itu med det bisarra påståendet att ESF (som alltså förlänades 2,5 miljoner av staden) skulle innebära en ekonomisk vinst för Malmö.

"ESF går ut på antikapitalism och antikonsumism. Självbilden handlar om att utgöra en underpriviligierad, socioekonomiskt eftersatt arbetarklass.
Idén att denna mix skulle konsumera fram ett malmöitiskt överskott är helt fantastisk.

Du köper ingen platt-TV under ESF. Du Du deltar inte i något mingel som medför nya arbetstillfällen i Malmö (polistjänster räknas inte), och Du köper inget sommarställe i kommunen att återvända till. Troligen återvänder Du inte alls. ESF har ju packat ihop och dragit vidare till nästa värdkropp.

Kommunen har inte bara skänkt 2.500.000 kronor. Därtill kommer alla de lokaler ESF fått hantera fritt (med allt det inneburit av slitage och ökat underhåll). Polisinsatserna kostar. Sanering efter vandalisering och nedskräpning likaså.

Beakta även den konsumtion som spektaklet faktiskt förhindrat. Jag har t.ex. inga uppgifter på hur stor skada enda timmas förkortad öppettid på Hansacompagniet medförde, men det torde motsvara bra många liter brigadplockat kaffe från Cuba."


Hear hear! Det enda tillväxttillvända argument jag kan tänka mig i sammanhanget ESF är väl möjligen det vanliga i samband med Reclaimfester: glasmästarna får mer jobb.
Det lär dock inte medföra att vi landar på plus.

2 kommentarer:

Anna Svensson sa...

Baren jag jobbar på hade dock sjukt mycket att göra under ESF.

Sanna Rayman sa...

Kejrå. Fönsterglas OCH ölglas...