lördag 6 september 2008

Våga vara borgerlig

Apropå Fokus undersökning skriver jag i dag om behovet av borgerlig entusiasm. För att kunna väcka den måste regeringen spela på egna, inte på motståndarnas premisser. Helt enkelt bete sig borgerligt.

"Men kanske har Alliansens strateger misstagit sig på vad det verkligen var som gjorde att de vann valet. Kanske var det inte bara arbetslinjen, utan också – faktiskt – borgerliga frågor och värderingar.

Tidigare i veckan möttes SvD-läsaren av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en debatt artikel (2/9). Ministern med delade att höstens budgetproposition innehåller 33 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att göra arbetsplatserna säkrare. Att han genast skulle mötas av burop från LO var givet och i går kom mothugget med bud­skapet ”Littorin hycklar om dödsolyckor på jobbet”. Eftersom han har lagt ner Arbetslivsinstitutet...

Frågan är: För vem gör regeringen dessa utspel? Att hela det samlade LO-kollektivet befinner sig i uppror över ett nedlagt institut betvivlar jag starkt. Således måste utspelet vara ett försök att beveka själva kärnan inom LO. Det låter som ett ganska hopplöst företag – så varför ens försöka? Tala inte med toppen, tala med gräsrötterna! Säkerligen känner de samma trötthet över den digra svenska myndighetsfloran som de borgerliga väljarna.
Kort sagt. Var är den borgerlighet som i oppo sition pekade på det dödfödda i högtravande noll toleranser och förnumstigt förmynderi? Var är den borgerlighet som ville skära – rejält – i antalet myndigheter? Var är den borgerlighet som ville ta bort tramset och syssla med kärnan?"

1 kommentar:

Anonym sa...

Exakt.
Behövs inga fler ord.