lördag 15 november 2008

Mer fil

Och i dag skriver jag mer om det jag bloggade här om igår, dvs IPRED-lagen, fildelning m.m.

"För sisådär tio-femton år sedan såg det ut så här när man gick på fest.

Framåt kvällen höjdes volymen på stereon och de mest musikintresserade började slåss om makten över cd-spelaren. Det bläddrades vilt i värdens cd-samling. Skivor låg i högar, kladdiga av vin och ingen låt spelades någonsin till slut.

Så gick en tid. En del var sig likt. Framåt kvällen höjdes volymen och det bläddrades vilt, fast i det bibliotek av nedladdade låtar som värden hade på datorn. En del hade med sig brända cd-skivor med egna partyblandningar. (Man kan ju inte lita på värdens smak…) Ingen låt spelades till slut.

Så gick ytterligare en tid. Brända cd-skivor försvann, däremot hade alla med sig sina mp3-spelare till festen och dessa togs fram för inpluggning och bläddring framåt kvällen. Ingen låt spelades till slut.

Numera behöver man inte ta med sig något alls. Man går direkt till nätet och bemödar sig inte med någon nedladdning. Nättjänster som Youtube och Spotify ger tillgång till exakt allt du för närvarande associerar till. Kampen om valet är förstås densamma och inga låtar spelas någonsin till slut, men det här sista steget är intressant. Den sista kopplingen till musikens fysiska existens är borta."

5 kommentarer:

Magnus sa...

Inte om man har bra musiksmak ;)

Sanna Rayman sa...

För att?

Magnus sa...

Den är svår att hitta på Youtube eller snabbköpt på nätet...

Sanna Rayman sa...

Jomen det är klart att Youtube inte kan funka som ersättare för musiklyssning. Bara ljudproblemet utesluter ju det.

Min poäng är att det måste till mer sånt, att marknaden måste möta allsköns behov och att beteendet att använda Youtube eller Spotify indikerar hur folk vill ha tillgången utformad.

Det här med att bra musik skulle vara svår att hitta. Tjaa, det beror väl lite på vilket tidsperspektiv du har. Det är jäkligt mycket lättare att hitta obskyriteter nu än för 10-15 år sen.

Sen tror jag i och för sig att vi lär ha både cd-skivor och andra enheter kvar ett bra tag till. En del grejer vill man ju ändå ha fysiskt i nån hylla hemma. Man kan också tänka sig att utbuden delas upp på andra sätt. Tex att filer i tjänster som iTunes m.m erbjuder olika kostnadsnivåer för olika hög ljudkvalitet. En del grejer vet man ju liksom med sig att man bara kärar ner sig i tillfälligt, annat vill man ha top notch.

Magnus sa...

Jao, det var ironi... jag vet att det inte gör sig bra i text.