onsdag 3 december 2008

Is the price right?

Jag gillar verkligen popcorn. Hemskt mycket. Men om en påse popcorn kostade som, säg, en 250 grams hängmörad oxfilé så skulle jag kanske inte riktigt tycka att jag fick valuta för pengarna. Många gillar verkligen förskolan och är överlag nöjda med tjänsten. Men kanhända beror det på att de tror att de får oxfilé för popcornpengar? Vem skulle inte bli nöjd med det klippet?
Om detta handlar dagens text.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste tipsa dig om Anders kommentar till ditt inlägg.

http://parkensljus.blogspot.com/2008/12/frskolan-gr-med-vinst.html

Förskolan är ingen förlustaffär utan en stor vinst för samhället och att vi har den är oerhört bra för Sverige om man jämför med hur det ser ut i många länder.

Sanna Rayman sa...

Hejhej, tack för kommentar och länktips.

Poängen är inte att vi inte ska ha förskolan eller att den är en förlustaffär. Poängen är att måtten på folks nöjdhet har sin grund i att DE TROR att det kostar 1500 kronor, vilket det inte gör.

Det vill säga, det finns utrymme för att kräva fler saker, andra saker och fler former av barnomsorg. Det finns nu tex fria förskolor (Montessori och sånt) och olika sorters Föräldrakooperativ. De är emellertid väldigt styrda av hur vi organiserar den offentliga barnomsorgen med maxtaxa och annat. Det betyder att de i princip måste ha exakt samma upplägg som den kommunala barnomsorgen för att klara sig - det blir en pseudo"marknad". Man kan ju inte höja priset när folk tror att det "kostar" 1500 kronor till att börja med. Ingen vet vad kostnaden verkligen är för det här. Att folk "tror" att det är billigt påverkar hela lönerna också. Strukturen är stel och styrd, vilket även leder till att förskollärarnas löner obönhörligen stannar kvar i ungefär samma läge hela tiden.

På det seminarie jag var på berättade en tjej från en montessoriförskola och om att de försökt starta sidoverksamhet för att dra in lite extra pengar till verksamheten. Vad man gjorde var att erbjuda barnpassning som hushållsnära tjänst utanför dagistiderna.

Smart idé, kan man tänka. Man skulle ju kunna tänka sig att folk skulle vara intresserade av barnpassning av utbildade barnskötare och proffs.

Men det har inte fungerat så bra. Varför? Jo, folk betalar gärna mer än dubbelt så mycket för städning som de är villiga att göra för passning utförd av barnskötare med tre års utbildning. De TROR nämligen att det är skitbilligt med barnomsorg.
Vi har ett system som kräver 3,5 års utbildning för att du ska vara behörig att ta hand om barn. Och ett system som får människor att tro att det rimliga priset att betala för denna tjänst är 1500 kronor i månaden.

Argumentet att den del av lärarnas löner som är skatt och arbetsgivaravgifter går tillbaka till det offentliga finner jag underhållande. Att vi har en omfattande rundgång av pengar i samhället betyder inte att en dagisplats inte kostar vad den kostar. Det borde människor känna till, så att de vet vad de är nöjda med. Det var poängen, inte att vi ska lägga ner alla dagis eller något sånt.

MVH

Sanna

Anders sa...

Jag förstår. Men det är minst sagt mer än en gång jag fått förklara att det inte finns några hundratusen i dagissubventioner att dela ut till hemmamammor. Därför är resonemanget om rundgång och att en förskoleplats frigör en pigg skattebetalare inte oväsentligt.

Anonym sa...

Vår kommunala barnomsorg är inte lönsam, vilket såväl Niklas som "Vilse på Värnhem/Anders" påstår!

Till att börja med måste man bestämma sig för om man vill räkna statsfinansiellt eller samhällsekonomiskt. Det är tydligt att Anders valt att räkna statsfinansiellt, trots att den kalkylen är den minst intressanta av de två (det är ju folkhushållets ekonomi som ska optimeras, inte den offentliga sektorns).

Men även om man räknar statsfinansiellt kommer man fram till att barnomsorgen är en förlustaffär, eftersom Anders förmodan / förhoppning (att barnomsorgen ökar förvärs­syssel­sättningen) inte håller, av skäl som jag väl knappast kan gå in på här & nu.

Räknar man på folkhushållets ekonomi blir bilden ännu tydligare.

Ett tips till Anders & Niklas skulle kunna vara att få entreprenörer eller länder blivit rika på att sälja en tjänst som kostar 100 kr att producera för 10, vilket ju är vad kommunerna gör med barnomsorgen.

Sanna Ryman har alltså, i sin ledare i SvD 3/12, en mycket viktig poäng, som det inte finns någon anledning att backa från.