fredag 19 december 2008

Sick comes in many shapes and sizes

Idag försöker jag på något som närmast liknar dagisnivå, förklara vad grejen med solidarisk och gemensamt finansierad välfärd är. Vi får väl se hur det går.

Bekymrat förklarade fackföreträdarna att de ska ha extra telefonberedskap och helgöppet över jul och nyår. Några dagar senare (14/12) fick vi veta att Kommunal har ett avtal som innebär att arbetsgivarna har lovat att betala 180 dagars sjuklön även om Försäkringskassan bedömer att du kan arbeta.
Den informationen hade Kommunal dock inte varit så noga med att gå ut med till sina oroliga medlemmar. Istället meddelade man, via Ekot, att det vankades jouröppen kristelefon över helgerna. Vilken service, va?!

I debatten om sjukförsäkringsreglerna haglar de felaktiga påståendena och anklagelserna. Oppositionen gör sitt bästa för att elda på. Vänsterpartiet kräver ”time-out” och socialdemokraterna vill ha ”moratorium” på utförsäkringarna och hänvisar till såväl julen som det dystra läget på arbetsmarknaden. I Aftonbladet (17/12) säger Veronica Palm (s) att ”Regeringen borde kunna vara storsint nog och sätta stopp för det här” samt att det inte är ”värdigt ett välfärdsland att ha ett system där man kastar ut människor på arbetsmarknaden”.
Suck. Låt oss ta det från början.

1) Man kan vara sjuk på många olika sätt.
2) Sjukskrivning i sig är ingen behandling.
3) Ibland kanske man är arbetsrelaterat sjuk och allra mest i behov av nytt jobb.

Det är förvånande att man gång på gång ska behöva förklara för oppositionen vad grundplåten i en solidariskt och gemensamt finansierad välfärd är – nämligen att systemet inte vattnas ur. Det innebär att regeringar inte ska använda systemen till lite vad som helst för att framstå som ”storsinta”.
Till exempel ska man inte sjukskriva folk med hänvisning till läget på arbetsmarknaden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Din ledare var bland det mest krispiga jag läst på SvD. Keep it f*****g up!!

Soy sa...

Sanna! vad kunde vara mer kreativt än en 2008-bildlista? här är min: http://yosoyyo-soy.blogspot.com/2008/12/2008-bildlistan.html