tisdag 30 september 2008

Ups and downs

Nej, jag vet. Det händer inte mycket här. Det beror på att mitt hösthumör har karaktären av en jojo - livet pendlar mellan komplett meningslöst och den där andra sinnesstämningen som jag för närvarande inte kommer på vad den heter eftersom jag just nu är i meningslöshetsläget.
Tvära kast, alltså. Man blir ju helt trött.
Så yes. Jag bloggar dåligt. Men å andra sidan desto flitigare på annat håll. Ni får hänga där i stället.

Dock ska här utdelas ett par korta noteringar och lästips.

På den ljusa sidan finns Karin Rebas som funderar över Fredrik Reinfeldt och hans humor och ironi, som han tydligtvis placerat under skäppan.
Dessutom kan man förvånat hålla med och glädjas en stund över att Loke slår ett slag för porr och mindre moralism på vänsterflanken. Jag menar det händer inte så ofta, faktiskt.

Annars då? Tja. I dag fick jag ett pressmeddelande om att European Social Forum PO-anmält DN:s ledarsida. Så här stod det:

ESF anmäler Dagens Nyheter till pressombudsmannen
I dag tisdag 30/9 har det Europeiska sociala forumet (ESF) inlämnat en begäran att pressombudsmannen (PO) ska pröva om en artikel införd på Dagens Nyheters ledarsida den 25 september bryter mot de pressetiska reglerna.
Vi hävdar att Dagens Nyheter gör sig skyldig till tre sakfel, som dessutom sammantaget skapar en ogrundat negativ bild av det Europeiska Sociala Forumet.
Dagens Nyheter skriver i den anmälda artikeln att:
1) inga demokratikrav på de deltagande organisationerna ställs i ESF:s principförklaring.
2) Att Antifascistisk aktion, Afa, deltog på forumet.
3) att ESF:s företrädare Sara Andersson har fel när hon hävdar att Reclaim the streets gatufest omfattas av grundlagens skydd för demonstrationsfriheten.
Inget av detta överensstämmer med verkligheten.


Well. Man kan ju ha ett krav och sen slarva lite med att implementera det. Och rätta mig om jag har fel, men brukar inte uppbrutna gatstenar vara lite av ett tecken på Afa-närvaro?
Jag ska inte lägga ut texten utan nöjer mig med att återupprepa tipset från häromdagen - för den som missat bloggen Dibbuks rapporter från ESF. Kanhända kan han ge en reflektion kring även detta lilla efterspel??

Avslutningsvis: Billie, som har fått vara med lite extra på sistone.

fredag 26 september 2008

Dubbelt upp

Skriver i dag om sambandet mellan ett blomstrande näringsliv och ett lika yppigt kulturdito, med anledning av en rapport som presenterades på Stockholms Handelskammare i går.

Skriver dessutom en snutt om genombrottet i allianspartiernas förhandling om FRA-lagen. Man ska inte ropa hej för tidigt, men jag är glatt överraskad om allt nu verkligen är som det låter att det är. Den som lever får se.

onsdag 24 september 2008

Odlingar

Ni har väl inte missat att vi på ledarbloggen helt sonika har rippat Fredrik Strages Youtubelista och startat vår egen ranking av roliga Youtube-ögonblick. I dag handlar det om energi, typ.

Utöver det presenterar ledarsidan ett pedagogiskt antal staplar som illustrerar andelen av den totala statsbudgeten som gått till området kulturpolitik under 2000-talet. Bredvid bilden skriver jag litegrann, bland annat apropå det här inlägget i DN i går.

(Det där med elitism tror jag syftar på ett inlägg på ledarbloggen häromdagen, där jag försökte förklara att elitismen snarare låg i att man gjorde sig till talesman för ett mycket stort och brokigt skrå i vilket fler röster faktiskt finns. Detta låtsas debattörerna som om de inte förstår.)

tisdag 23 september 2008

Om tillväxtpotentialen i ESF

Anders på Dibbuk har bloggat flitigt och läsvärt om ESF i Malmö. Dagens postning tar med besked itu med det bisarra påståendet att ESF (som alltså förlänades 2,5 miljoner av staden) skulle innebära en ekonomisk vinst för Malmö.

"ESF går ut på antikapitalism och antikonsumism. Självbilden handlar om att utgöra en underpriviligierad, socioekonomiskt eftersatt arbetarklass.
Idén att denna mix skulle konsumera fram ett malmöitiskt överskott är helt fantastisk.

Du köper ingen platt-TV under ESF. Du Du deltar inte i något mingel som medför nya arbetstillfällen i Malmö (polistjänster räknas inte), och Du köper inget sommarställe i kommunen att återvända till. Troligen återvänder Du inte alls. ESF har ju packat ihop och dragit vidare till nästa värdkropp.

Kommunen har inte bara skänkt 2.500.000 kronor. Därtill kommer alla de lokaler ESF fått hantera fritt (med allt det inneburit av slitage och ökat underhåll). Polisinsatserna kostar. Sanering efter vandalisering och nedskräpning likaså.

Beakta även den konsumtion som spektaklet faktiskt förhindrat. Jag har t.ex. inga uppgifter på hur stor skada enda timmas förkortad öppettid på Hansacompagniet medförde, men det torde motsvara bra många liter brigadplockat kaffe från Cuba."


Hear hear! Det enda tillväxttillvända argument jag kan tänka mig i sammanhanget ESF är väl möjligen det vanliga i samband med Reclaimfester: glasmästarna får mer jobb.
Det lär dock inte medföra att vi landar på plus.

fredag 19 september 2008

Vem är rädder för Rädda Barnen?

Tidigare i veckan var jag på debatt på Alma Europa med Pernilla Ouis. Intressant och kanske framför allt förskräckande, eftersom jag fick klart för mig att det finns en väldig massa människor i biståndsbranschen som är rädda - ja, rädda. För att gå emot rådande ordningar, för att tala ut om oegentligheter osv.

Man skulle kunna tro att en bransch som bygger på välvilja skulle vara en vänlig bransch. Det är knappast den bild jag har fått. Tvärtom verkar det vara slutna och raka led som gäller. Om detta skriver jag idag.

"Efter chefsbytet förändrades en hel del. Plötsligt var Sida mycket mer givmilt och pengar tillfördes kontoret – som nu har betydligt fler anställda. Men, den mest stötande förändringen var förstås att den nya chefen, Sanna Johnson – som haft socialdemokratin som främsta karriärväg med tidigare biståndschef på Palmecentret samt Unga Örnar-aktivist på sitt CV – fann för gott att ändra i en forskares text.

När jag talar med Brunnberg Johnsson efter debatten berättar hon att det finns fler genomförda projekt som blivit liggande sedan ledningsbytet. Färdiga rapporter som inte publicerats. Arbete som gjorts till ingen nytta. Pengar som du och jag har gett till Rädda Barnen ligger i praktiken och samlar damm."


Tidigare skrivet om Pernilla Ouis finns här och här.

torsdag 18 september 2008

FRA och frågan om hisshångel

Är det bara jag eller springer dagarna förbi i ilfart these days? Nå. Det har varit övervakning och FRA för hela slanten på sistone. Tisdagens demonstration omskrevs i går och en liten uppföljning på temat vem ska göra vad finns i dagens tidning.

Dessutom, om någon missat det, så gör Timbro och Arena tankesmedjetelevision på TV8 i höst. Ett av de ämnesområden som täckts är övervakning och där har jag varit med och bubblat lite. Jo, bubblat är ordet. Jag inser när jag ser klippen att jag pratar väldigt fort. Kan bero på att jag kom till inspelningen direkt från FRA-hearingen häromveckan och var uppe i varv och fullproppad med övervakningsfunderingar.

Anyway. Ett smakprov nedan. Mer, och klokheter från fler, här.

måndag 15 september 2008

Chatty guy

Noterade nyss på ledarbloggen att Reinfeldt chattat med DN:s läsare i dag. Underligt nog var det ingen som hade en enda fråga om FRA....

Men hey. Det finns ju betydligt mer brännande frågor i vår samtid än FRA. Till exempel detta...

söndag 14 september 2008

hålla av hålla av hålla av hålla

Apropå Katy så blev hennes föräldrar tydligen väldigt upprörda över tjejkyssarlåten, ty de är såna där amerikanska högerkristna. Vad de tycker om abort och avhållsamhet vet jag inte. Men sådant skriver jag i alla fall om i dag.

Stockholmsnatt - modell sämre

Ute i Stockholmsnatten lyckades jag i går med konststycket att gå på damernas och inte hitta en kö. Tvärtom, det var tomt, så när som på två tjejer. De tisslar och tasslar en del därute. Så hörs en av dem säga "Varför ska vi göra det här när det är de däruppe som vill ha en show?"
Det visar sig att "det" som ska göras är ett hångel. Och så hånglar de, men Fröken Reluctant avbryter hela tiden genom olika små utspel. Hon fnissar, hon gnäller om att "det kittlas". Hon är uppenbart obekväm, men ska ändå prompt genomföra övningen. Så småningom ger de upp och ska återgå till sina vänner. Då känner sig den motvilliga tvungen att påpeka för sin kompis att "Du är rolig du.".

Kompisen ser mest trött ut och undrar vad som är roligt. Själv blir jag lite sorgsen å hennes vägnar. Nobbad och kallad rolig mitt i upphånglingsfasen. Ouch.

I alla fall funderade jag och mitt sällskap sedan på om det månne är Katy Perry som ställt till med nån sorts trend med sin "I kissed a girl"? Fast vi kom fram till att nej. I så fall är det en jäkligt retro trend. För det är ju en närmast uråldrig raggningsklassiker att hångla upp sin väninna inför män. För att signalera, tja, gott gry eller nåt.

I alla händelser handlar I kissed a girl ju knappast om homosexualitet. Naturligtvis finns det en boyfriend nämnd i texten. Tjejkyssen är en accessoar, inget som skulle kunna hota Mr Boyfriend himself. Ja faktum är att i slutet av videon vaknar hon upp bredvid killen i sin säng. Det visar sig alltså att den alldeles vansinnigt vidlyftiga samesexkyssen hon refrängat om i fem popsnöriga minuter bara var en dröm. Tihi.
I den meningen är Katy Perry som den motvilliga tjejen. Skillnaden är väl möjligen att motvilliga tjejen dessutom gick med på att hångla off stage, nere på damernas. Dubbeltease.

Över huvud taget var det en konstig kväll i huvudstaden.
Nästa upplevelse var att jag och väninnan tackade nej till att slå oss ner hos fyra snubbar och stannade vid det lite större bord vi satt oss vid. Lite senare sätter sig en ensam kille vid samma bord. Han raggar inte alls, ingenting. Pratar inte med oss. Bara sitter och dricker sin öl. Kollar på folk, lyssnar på musik. Man skulle kunna säga att han är den perfekta bordsgrannen om du är ute och dricker öl med din väninna och bara vill prata med henne och ingen annan.

Just ja. Glömde jag nämna att han var afrikan? Det var han. Och sånt är man inte ostraffat. Så inom kort är de fyra killarna på honom.

- Varför, vill de veta, har han satt sig "emellan" oss och dem?
- Varför är han där ensam?
- Varför har han inga kompisar med sig?
- Är han förresten muslim?
- Varför tror han att vi vill prata med honom?

Nu råkar det ju vara så att hittills har jag och min väninna uteslutande ägnat oss åt varandra. Och vår afrikanske vän har ägnat sig åt sin öl. Men nu, efter idiotkvartettens framstötningar börjar vi självklart prata med varandra. Vilket gör ledaridioten än mer irriterad. Dubbelt irriterad.

1) Han är han arg för att han inte har fått bestämma över vem svenska kvinnor ska prata med och inte.
2) Han är paradoxalt nog också arg över att han avslöjat sig själv som en sån som tycker att han ska få bestämma över vem svenska kvinnor ska prata med och inte.

För sån är han ju inte. Egentligen. Denna missuppfattning måste redas ut. Så han kliver fram och upplyser mig om att han fan inte är rasist. Att han bara försökt vara trevlig. Att han faktiskt bott i Rinkeby. Att det är vår bordsgranne som varit hotfull. Ja, hans skildring är en så våghalsig tolkning av den senaste kvarten att jag undrar om han glömt bort att vi faktiskt var där, IRL liksom.

Till slut är testosterondimman så tät att vi går, men inte utan att informera vakterna om en möjlig situation och vilka som troligast lär ha startat den. Nere i t-banan möter vi sen vår bordsgranne som också gått. Han ville inte stanna kvar och dricka upp sin öl, stämningen inbjöd inte till det.

Vissa kvällar är den här stan fin. Andra är den väldigt väldigt ful. I går var en sån kväll. Libidoegofuckers överallt. Ja, det är faktiskt skönt att helgen är över.

fredag 12 september 2008

Skäggmannen gör det igen

En man med ett skägg är en riktig guldgruva när det kommer till den obskyrare folkbildningen. Denna gång presenterar han något som åtminstone för mig är helt nytt - Jan Guillou, sci fi-författaren.

torsdag 11 september 2008

Pratmonger i radio och TV

Nej, inte pratmongo, monger. En sådan har jag varit i dag. Med varierande framgång. Jag är i alla fall fortfarande uppe i varv.

Förresten. Jag vet, jag är dålig på att blogga här. Men på ledarbloggen är det andra bullar. Inplantera därför den i din RSS-feed pronto. Under den senaste veckan har det vankats texter om privat vård, om P1:s granskning av "rasistisk" naturkatastrofbevakning i medierna, om mina personliga erfarenheter av skolk, om FRA såklart och slutligen om diverse mediers uppläxning av bloggosfären.

Men detta är ju vanlig simpel textmongering och jag skulle ju berätta om att jag i dag varit en pratmonger.

Med anledning av Johan Staël von Holsteins avhopp från Kulturrådets styrelse, där vi gav några väl valda tips på efterträdare, fick jag i dag vara med i självaste Kulturnyheterna. De kom förbi jobbet, sa att de skulle ställa två-tre frågor, ställde sedan fjorton och sen kom ungefär ett halvt svar med. Okej. Jag vet ju att det är så det funkar. Att allt ska sägas i oneliners på 30 sekunder. Men känslan är ändå snopen. Nå, om någon mot förmodan vill se mig säga ungefär ingenting så finns inslaget här. (Cirka sju minuter in i programmet.)
Det syns förhoppningsvis inte att jag har gelé i knäna och hjärtklappning.

En intressant poäng i sammanhanget - vilket jag också sa - är att om, säg Ljiljana Dufgran, hade lämnat KUR:s styrelse, ja då hade Kulturnyheterna förmodligen inte gjort ett inslag över huvud taget. Och de hade sannerligen inte brytt sig om att prata med Svenskans ledarsida om saken. Vilket ganska exakt sammanfattar värdet av Staël von Holsteins gästspel.
Sen vore det förstås bra med en ersättare som har både den marknadsliberala eller entreprenöriella synen och ett kulturintresse...

Mediemedverkan nummer två var ett inslag i Kvällspasset i P3 nu ikväll. Det var betydligt mer roligt och avslappnat. Ingen gelé alls, varken i knän or elsewhere.

Poängen med inslaget var en tävling som jag utlyst på ledarbloggen i jakt efter borgerliga slagord.
Programledaren Henrik Torehammar föreslog att jag i och med detta tar på mig rollen som "den härliga mamman som kommer in med saft och bullar och säger att nu ska vi ha det mysigt här" och det är väl inte så långtifrån sanningen. Visst vore det mysigt om det var mysigt! Det förutsätter förstås att mood killer nummer ett - FRA-lagen görs om och görs rätt, men lite gemensamt saftkalas med slagord efter det vore ju tiptop.

Hur som helst. Programmet finns här. (Inslaget är mot slutet, 48 minuter in.)

tisdag 9 september 2008

Helt fräckt

Helt fräckt försöker jag idag lägga beslag på Magnus Betnér åt högern.
Döm själva hur det går - eller gå på föreställningen.

"Medan Schyffert pratade – förvisso underhållande – i nostalgiska ordalag om en svunnen tid med två tv-kanaler och uppmanade Mona Sahlin att rädda oss från valfrihetens beslutsångest, så hinner Betnér med FRA-lagen, religioner, folkmord, amerikanska presidenter och hur en iPod skulle se ut om socialismen fick bestämma. (Stor som en resväska och med en låt på repertoaren.)

Och det är inga oinitierade föredrag han håller. Tvärtom märks stundtals en fördröjningseffekt mellan skratten när publiken febrilt genomsöker sin allmänbildnings vinklar och vrår.

Publikfriande är inte ordet. Betnér ställer krav på sin publik och kräver dessutom att få vara politisk, utan att för den sakens skull bli tatuerad med röda nejlikor och blåklintar. Kanske är det just denna integritet som föder dragkampen om honom.

Men för sakens skull måste jag ju ändå göra ett ryck i den högra änden av repet. Då kan man till exempel påpeka att Sveriges mest politiskt initierade komiker faktiskt är med i tankesmedjan Cato Institutes kampanj för frihandel. Det har jag sett på Facebook."

söndag 7 september 2008

Dyr porr

Jag vet inte hur lång en genomsnittlig porrsurfning är för en man, men ska man tillgripa erfarenheter av närmre kontakter med män som teoriverktyg förefaller det inte troligt att den är lång som en dryg arbetsdag. (I så fall är vi jävligt lurade på området stamina.)

Varför funderar jag på detta? Jo, hos Remissinstansen hittar jag en intressant frågeställning rörande moralism och porrsurfande poliser. Polisen som besökt porrsidor från sin jobbdator fyra gånger har fått en varning samt fem dagars löneavdrag.

Förvisso är det rätt puckat att porrsurfa på jobbet, men relationen mellan hans fyra surfningar och de fem dagslönerna känns - precis som den gode Gissur påpekar - lite skev om man betänker hur vanligt det är med andra icke jobbrelaterade surfvanor. Straffet är moraliskt. Surfning på Facebook eller Blocket skulle aldrig generera vare sig löneavdrag eller varningar.

Sånger om skatt

Ett söndagsnöje så gott som något: tänka ut sånger om skatt. Dessvärre är mitt attention span lite kort så jag tröttnade. Hjälp mig. Vilka har jag glömt och missat? Det måste ju finnas många fler.


The Beatles - TaxmanThe Kinks - Sunny AfternoonScorpions - Taxman WomanCheap Trick - Taxman, Mr Thief

lördag 6 september 2008

Våga vara borgerlig

Apropå Fokus undersökning skriver jag i dag om behovet av borgerlig entusiasm. För att kunna väcka den måste regeringen spela på egna, inte på motståndarnas premisser. Helt enkelt bete sig borgerligt.

"Men kanske har Alliansens strateger misstagit sig på vad det verkligen var som gjorde att de vann valet. Kanske var det inte bara arbetslinjen, utan också – faktiskt – borgerliga frågor och värderingar.

Tidigare i veckan möttes SvD-läsaren av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en debatt artikel (2/9). Ministern med delade att höstens budgetproposition innehåller 33 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att göra arbetsplatserna säkrare. Att han genast skulle mötas av burop från LO var givet och i går kom mothugget med bud­skapet ”Littorin hycklar om dödsolyckor på jobbet”. Eftersom han har lagt ner Arbetslivsinstitutet...

Frågan är: För vem gör regeringen dessa utspel? Att hela det samlade LO-kollektivet befinner sig i uppror över ett nedlagt institut betvivlar jag starkt. Således måste utspelet vara ett försök att beveka själva kärnan inom LO. Det låter som ett ganska hopplöst företag – så varför ens försöka? Tala inte med toppen, tala med gräsrötterna! Säkerligen känner de samma trötthet över den digra svenska myndighetsfloran som de borgerliga väljarna.
Kort sagt. Var är den borgerlighet som i oppo sition pekade på det dödfödda i högtravande noll toleranser och förnumstigt förmynderi? Var är den borgerlighet som ville skära – rejält – i antalet myndigheter? Var är den borgerlighet som ville ta bort tramset och syssla med kärnan?"

fredag 5 september 2008

ABCD 123 lika enkelt som att alla är människor fast...

Hos Isobel hittar jag ett test som meddelar mig att jag är as mad as a hatter, eller i alla fall en bokstavsvuxen som bör vända mig till min läkare eller annan specialist för utredning. Well. Jag tror helt självsvådligt att jag låter bli. Det har ju funkat okej hittills...

I går satsade hur som helst regeringen på psykiatrin. Inte en dag för tidigt. Om detta skriver jag i dag.

torsdag 4 september 2008

Svenska spel

Idag har det snackats lite om spelutredningen och en del nytt lär det väl bli där nån gång i december, men knappast banbrytande. En dobblare av rang verkar däremot skråkollegan Johan Hammarqvist vara. I alla fall har han kommit på ett nytt område att sätta pengar på: KU-anmälningar.

En i god idé. Fatta vilka pengar man hade kunnat göra om man hade satt en slant emot att Rossana Dinamarca skulle KU-anmäla utbildningsministern för att låta Skolverket ta fram statistik om utvecklingen i skolan.

För övrigt, mina vänner, så struntar jag i sociogrammen. Jag har aldrig föreställt mig att underrättelseverksamhet bedrivs efter ledordet myspys. Görs bara lagen om så är resten ointressant. Ingen masstillgång till trafik och acceptabel rättssäkerhet is all it takes.

tisdag 2 september 2008

Jag tror bestämt att...

det här Stockholmsbesöket är höstens stora konsertmåste. Om biljetterna tar slut innan jag har tagit mig ur min efter semestern-fattigdom blir jag mycket mycket sorgsen.

måndag 1 september 2008

Just ja

I fredags var jag panelist i en c-märkt FRA-hearing, vilken omskrevs i helgen. Hearingen sändes idag på SVT24. Huruvida det ska gå att titta i efterhand vet jag faktiskt inte, själv lyckades jag inte.

Kanske är det lika bra. Efter ett inslag om saken i TV4 i fredags fick jag ett sms från den uppmuntrande modern med följande konstruktiva och uppmuntrande kritik: "Såg dig på TV. Du såg trött ut."

Med andra ord fortsätter de höstmelankoliska ambitionerna. Således: skönsång med vädertema.