onsdag 4 februari 2009

Rustad med röster

Idag skrivs det om att trygghet och säkerhet ska finnas för alla, i alla stadsdelar och landsändar.

"Det känns nästan planerat. Samtidigt som jag läser gårdagens SvD-artikel om Romario från Husby som knivhöggs till döds i höstas har jag svenska hiphopduon Medinas mixtape Varsågod de e gratis 2 i lurarna. Låten heter Beväpnar mig och handlar om förortsosäkerheten, oron för att någon ska ska komma fram och ”försöka sig på något skumt”. Ljud som påminner om dragna knivar skär genom refrängen.
Detta i öronen. Framför ögonen samma skildring. Nils Ivar Jönsson på Citypolisen berättar att:
–Antalet beslagtagna knivar ökar och vi hör också de unga själva berätta om att fler bär kniv.
Så följer tolkningarna. Knivarna bärs inte för trygghet, utan som statussymbol säger en polis. Andra nämner droger, dåligt engagemang från vuxna och arbetslöshet. Troligen stämmer alltihop vid olika tillfällen. Mycket behöver göras."


Medinas mixtape finns att ladda ner här och är, som titeln antyder, alldeles gratis. Det fina i kråksången är dessutom att mixtapet bara är en försmak av vad som komma skall. Det innehåller låtarna "som inte klarade sig" till kommande albumet som släpps i slutet av våren, vilket antyder att albumet verkligen är något att se fram emot. Särskilt upplivad är jag också över att Medina petat in ordet äggstock i en låt. Mig veterligen en pionjärinsats.

Mer om Medina på Whoa.

Bonustips. Något annat som gått några varv i lurarna på sistone är Splinters mixtape Karusellen snurrar. Stundtals klubbigare, smakar mindre förort och mer innerstad. Om det är nåt du går igång på går du hit och laddar ner eller lyssnar här.

Inga kommentarer: