onsdag 25 mars 2009

Småkär i EU

Okej. Det här är en fullständigt meningslös bloggpost, men nåt måste ju bloggas så då blir det följande. Jag är på visit i EU-parlamentet i Strasbourg, vilket har resulterat i att jag har kärat ner mig lite i EU.
Alltså, vi talar inte om en villkorslös och hängivet beundrande kärlek direkt, men ändå. En spirande förälskelse, som jag faktiskt inte hade väntat mig. Parlamentet är mycket mer öppet och mycket mindre stolpigt än vad jag hade förväntat mig. Här pågår kort sagt en förbannad massa politik - på ett sätt som känns vitalt, trots att det är tungrott.
I like it.

Frågan är dock om detta är en förälskelse som kan frodas trots avstånd. We'll see.

3 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Du har med andra ord en bit kvar till min och Stinas nivå, med våra tolv stjärnor på vigselringarna...

Anonym sa...

ÅÅå, jag hade samma kändla efter jag varit i Bryssel :-)

Jan E sa...

Ja, vad kär man blir när man tittar närmare på EU-parlamentarikernas förmåner. Blir man ledamot är det som att gå med i en miljonärsklubb, man kan leva som en kung och på fem år kan man ändå spara ihop fem miljoner kr. Om man blir omvald blir man multimiljonär.

- Du har fri olycksfallsförsäkring, fri reseförsäkring och fri livförsäkring. Alla i din familj får gratis glasögon, kontaktlinser och tandvård. EU-parlamentarikern och hans familj kan också få fri vattenterapi, lerbad om du önskar det samt akupunktur.

- När du börjar ta ut din EU-pension har du en särskilt låg EU-skatt och inte skattesatsen i ditt hemland, som alltid är högre.

- EU-lönen är 68 000 kr i månaden. På denna lön betalas EU-skatt, mellan 13 och 17 procent, ej hemlandets skatt (ändring dock på gång).

- Dina familjemedlemmar får vara dina avlönade assistenter. Du kan betala dem med upp till 600 000 kr om året.

- Pengar för att upprätthålla ditt eget EU-kontor kan ge dig 940 000 kr om året och du behöver inte uppvisa kvitton eller fakturor.

- Varje EU-parlamentariker har rätt till två möblerade kontor, hyresfria, vad trodde du.

- Du kan få 430 000 kr om året för att hålla ett kontor i hemlandet. Inga kvitton behövs. Många parlamentariker säger därför att deras egna hem är kontor.

- En parlamentariker kan också kräva 2 570 kr om dagen för extrautgifter i samband med sessionerna, inga kvitton krävs. Det krävs inte ens att du närvarar vid debatterna.

- Du kan få 1 450 kr om dagen för lunch och middag.

- Du kan tjäna 2 700 kr i veckan skattefritt på dina resor, kräv för dyr resa, men färdas billigt.

- Då får du 36 000 kr om året för att fara var du vill om det har samband med EU på minsta sätt.

- Som EU-parlamentariker har du världens bästa pensionsvillkor. Om du betalar in ca 9 000 kr i månaden i avgift lägger EU till det dubbla.

- En normal EU-parlamentariker tjänar ungefär fyra miljoner kr om året när allt sammanräknats.

- EU:s parlamentariker, tjänstemän och kommissionärer är den enda gruppen i Europa som ej påverkats av den pågående finansiella krisen och den sjunkande tillväxten.

Om detta kommer det nu en bok: The Great European Rip Off - How the Corrupt, Wasteful EU is Taking Control of Our Lives, skriven av David Cregg och Matthew Elliot, Random House.

Den 7 juni blir det val till EU-parlamentet; och vad trevligt att Marita Ulvskog äntligen blir invald i denna illustra och dyrbara församling ;-)