lördag 18 april 2009

Kuperad terräng

Första Korseld är avklarat. Svårt är det. På vilket sätt förklarar jag i en post på ledarbloggen.

En notering lite vid sidan om är att det är fascinerande hur mycket mer kommentarer kring utseende det blir när man exponeras med bilder större än ett frimärke. Så snart första artikeln om att Korseld skulle göras var utlagd infann sig de första kommentarerna som förklarade att Katrine ser ut som en tant och att jag ser ut som Tomas Di Leva och så vidare. Jag förstår naturligtvis att det framstår som underligt SvD och Aftonbladet väljer två tjejer som ser på detta vis när det finns massor av tjejer i världen som man skulle kunna ta i stället. Tjejer som dessutom inte ser ut som tanter eller Thomas Di Leva. Detta, som så mycket annat elände, bör givetvis förklaras med den rigida svenska arbetsmarknaden. Vi är båda anställda och det blev väl billigare för Schibstedt att använda oss än att leta upp helt andra tjejer..

Nå. Det var dagens ironiutbrott. Nu över till dagens text. Idag skriver jag om preventivmedel för sådana vars byxor enligt lag ska behållas knäppta.

Men problemet med sexualbrottslagen är också att den använder ord på ett sätt som riskerar att påverka tilltron till rättssystemet. Brottet våldtäkt är inte samma sak som det de flesta associerar med ordet. Detsamma gäller övergrepp och utnyttjande. Orden krockar med uppfattningen om dem.

Vid 19 års ålder träffade en ung man sin flickvän på 13 och ett halvt år. Han var – enligt vittnesmål från tjejen själv och från hennes föräldrar – omogen för sin ålder. Han, inte hon, var sexuellt oerfaren då de träffades. Hon, inte han, tog initiativen som ledde till att han förlorade sin oskuld med henne. Hon, inte han, var den som ordnade med att skaffa kondomer på ungdomsmottagningen. I höstas dömdes den tjugoårige killen för sexuellt utnyttjande av barn. Denna dom har den här killen nu att bära med sig genom livet. Känns det som en rättvis beskrivning av vad han har varit med om?

Terrängen är kuperad och vi försöker låtsas som om underlaget är plant. Det går inte. Vårdpersonalen är ute i verkligheten och måste fälla avgöranden varje dag. De har både att skydda och hjälpa barnen, men också att behålla deras förtroende och behandla dem med respekt när de kommer till mottagningen med en stark vilja.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte i alla fall att du var rackarns snygg. Men så gillar jag Di Leva också.

Birgitta Lundberg sa...

Hej Sanna!
Avundsjukan tar sig så konstiga uttryck. Bry dig inte!

JonasF sa...

Det är plågsamt att se sig själv fångad på film. Alla ens tvivel och osäkerhet kring hur man framstår förstärks hundrafalt i det trånga formatet.

Minsta blinkning eller rörelse framstår som en medvetet överdriven "gest", alla nyanser i tonfall som "utrop". Överväg inte ens att harkla dig eller nysa, då är du rökt.

John Cleeses beskrivning av hur han på allvar upptäckte den fysiska sidan av sin komiska begåvning kan tjäna som ett gott exempel. På de första provfilmerna från BBC förekom en figur i sketcherna som på något sätt verkade "upphängd i toppen, men med fötter utan riktig kontakt med marken", höll överarmarna tätt intill kroppen och spretade med underarmar och händer som en plockad kyckling. Det var han - och hans smala lycka, kan man tillägga.

En mig f.d. närstående debuterade i TV i mitten av 90-talet och ses sedan dess återkommande i olika TV-program. Noggrann och yrkesskicklig som hon var skaffade hon sig mycket goda råd av trovärdiga vänner inom etermedia, som (efter att hon så småningom tycks ha givit dem på båten) iaf lämnat stort avtryck hos mig.

Det som "gäller" för att fungera i rutan (och här uppfyller du de flesta krav, grattis till en bra debut):

* Sitt still och håll händerna i schack. Alla rörelser förstoras i rutan.

* (För tjejer): Lägg ner rösten. Pipiga eller spända röster är nötande att lyssna till. Djupröstade personer uppfattas alltid som mer seriösa. (Jobbigt för Kielos.)

* Betona bara ett ord i varje mening. Numera finns åtskilliga programledare som i Hype eller Oscar Säfström som inte vet hur mycket "kul" som ska betonas. Resultatet blir staccato i rutan, även om det kan fungera utmärkt i festsammanhang bland kompisar.

* Bär "lugna" plagg. Storrutigt/grovmönstrat skapar visuell förvirring och tar bort uppmärksamhet från budskapet.

Det där med att vara "snygg" som ofta framhålls kan ganska lätt ordnas med smink, kameravinklar och fr a ljussättning. En stor näsa med hög belysningsvinkel kastar distraherande skuggor över läpparna. Ett brett ansikte bör belysas mer från sidan, ett smalt mer frontalt, enligt reglerna för porträttfotografi som jag sysslat mycket med.

Ni sitter båda i samma ljus, men har ganska olika fysionomi, vilket gör att det inte blir optimalt för någon av er.

Men när ni väl etablerat er spelar nog det intellektuella utbytet störst roll.

Ha en skön söndag,
Jonas

Per sa...

Tyckte du var kanon i korseld!
Bra poäng där med att staten faktiskt lånar arbetares pengar i form av skatt och att skattesänkning är ingen pengar som man snott från andra.

Med tanke på ovanstående kommentar om hur man ser ut i rutan så försök att inte blinka eller nicka för mycket med huvudet,ser lite nervöst ut..annars var allt bra:)

Sanna Rayman sa...

Tack för tipsen! Vi får väl se om jag lyckas nyttiggöra dem i morgon...

snowflake sa...

Du ser inte alls ut som diLeva, du ser ut som hon Julia i Ukraina med de där uppsatta flätorna. Fint! :-)