onsdag 20 maj 2009

I'll do it!

Vad ska vi göra nu, när prussiluskorna är så få jämfört med på 80-talet? Vem ska hytta uppfordrande med fingret åt kidsen, vem ska slå ner på bristen på anständighet, hyfs, sunt förnuft och god moral? Nån måste ju göra't?

Tja. Eftersom Mattias Svensson läste upp ett sånt förträffligt moralistiskt citat från, japp, Svenskans ledarsida anno 80-tal, vid seminariet igår antar jag att jag får axla manteln. Ska försöka vara lite mer moralistiskt uppfostrande framöver. För barnens skull.
Nå. Ett trevligt seminarium och en trevlig rapport var det i alla fall.
Och det genererade dagens text.

Därtill har Svensson funnit att det statliga Medierådet har fungerat mer som en balanserande kraft än som en panikpådrivande dito. Inte heller detta var riktigt vad han hade förväntat sig, men han konstaterar samtidigt att ett viktigt skäl till att vi har en mer nyanserad debatt idag sannolikt beror på mängden röster. Naturligtvis kändes moralpaniken mer kraftig och unison förr, i det knappa radio- och tv-utbudet. Medielandskapet ser onekligen lite annorlunda ut idag.

Man anar nästan en besvikelse hos rapportförfattaren, som rentav funderar högt kring om DN inte är lite väl datorspelspositiv, när till och med ”slashasar som inte ens lagar mat själva” skildras som vore de blott en charmig kulturyttring. Jojo. När fan blir gammal blir han moralisk. Och gud köper Grand Theft Auto ...

Kanske behöver människan moralpaniken på samma sätt som seriehjälten behöver sin ärkefiende, funderar jag. För det blir ju nästan trist när Svensson och Öholm står där och är rörande eniga om att statliga institutioner i den uppfostrande kategorin (som Medierådet och Folkhälsoinstitutet) bör läggas ner. Vad ska en ungdom av idag behöva göra för att ställa till med lite hederlig gammal moralpanik, liksom?
Så lanserar Öholm en egen vinkel, nämligen den att moralpaniken visst lever, fast på andra områden. Han viftar med ett papper med orden ”Bevara äktenskapet – mamma, pappa, barn” och konstaterar förnöjt att ”Nu blev det tyst härinne. Nu fick ni moralpanik.”


Och just ja. I går skrevs det om skolans rödgröna risker. Och så bloggades det om fenomenet Auto-tune the news.

Inga kommentarer: