söndag 21 juni 2009

"Vi pratar inte om förbud"

Vad passar väl bättre än att avsluta midsommarhelgen med en text om sprit och cigarretter? Det görs idag på ledarsidan med benägen hjälp av Beckett, Läkartidningen och SKL.

"Den frågan ställer de sig aldrig, paternalisterna. De har fullt upp med statistiken som visar att vi möjligen och årligen kan rädda ett och ett halvt liv där och två komma tre liv där. Visserligen bara om vi förbjuder något mot sisådär några miljoner människors vilja. Men viljor intresserar inte paternalisten. Inte ett dugg faktiskt. Paternalisten är en mycket resultatinriktad typ.

Redan innan kvinnan hunnit grensla graven är paternalisten på plats, ser jag i Läkartidningen (24-25/2009). Under rubriken ”Ska kvinnan vara nykter när hon försöker bli gravid?” utreds alkoholens påverkan på ett foster i de allra första veckorna. Jag blir inte förvånad av informationen att foster är känsliga för alkohol, däremot över den föreslagna åtgärden – nämligen att påpeka för kvinnor att de helst ska avstå från alkohol även innan en graviditet är konstaterad.

Det betyder i klartext att kvinnor som är öppna för graviditet ska låta bli att dricka, punkt. Utifall att, liksom."

Förresten hade jag en nätledare i går, om att storleken har betydelse. Och störst betydelse har liten.

3 kommentarer:

Bo C Pettersson sa...

Problemet är inte att vissa personer försöker kommunicera sina kunskaper till en bredare allmänhet utan den delmängd av dessa besserwissrar som, med statens tvångsmakt som hjälpmedel, försöker påtvinga folk sin egen livsstil, de som inte ser någon skillnad på samhälle och stat och därför inte heller någon gräns för statens inblandning i folks liv.

De är inte paternalister, Sanna, utan socialister; bränn inte ditt krut på fel motståndare!

Anonym sa...

Herre min get. Undrar hur många ungar som inte är avlade på fyllan, typ midsommar? ;-)

Å, måste läsa din nätledare!

Riccardo D'Aquino sa...

Äh, om kvinnan av en (olycks)händelse skulle bli gravid, då kan hon ju alltid göra abort. Eller hur?

Jag är säkert en paternalist, men jag tycker att vuxna människor ska ta ansvar för sig själva och sina barn.

Att tvinga folk att använda bilbälte och cykelhjälm är förmodligen paternalism, men det är något som vi alla tjänar på.

Men vuxna människor måste ta ansvar för barnen. Det finns många sätt att undvika graviditeter, därför kan man inte skylla på "olyckshändelser" när man blir gravid.
Att låta bli alkohol när man är "öppen för en graviditet" borde vara en självklarhet. Vuxna människor måste - som sagt - ta ansvar för sina handlingar.