onsdag 15 juli 2009

Bakom en dörr i trapphuset

Skriver idag om familjen i Uppsala och allt som rullas upp kring detta. Och om de oundvikliga frågorna om vem som bär ansvaret.

Men, i fall som det i Uppsala, vad kan samhället göra då? Nu kliver man förstås in. Men det är många år för sent för barnen i fråga.

Skolinspektionen tar nu upp fallet och ställer ett antal frågor till kommunen. Frågorna är desamma som vi alla ställer oss. Hur har detta kunnat ske? Vems är ansvaret?

Sanningen är väl att detta har kunnat ske för att vi inte har samma grad av kontroll i varje familj i landet som vi har, eller snart får, i fosterhemmen. Ingen kommer hem till samtliga familjer i riket fyra gånger per år och kollar läget. Få skulle hävda att det vore en bra idé om något sådant infördes heller. Åtminstone inte i en situation frikopplad från de känslor som händelserna i Uppsala ger oss.


Hela här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Troligen är det okunskapen hos socialen hur barn lever i familjer med starka kontroll behov. Samtidigt rekommenderar jag läsandet av "Sektbarn" så kanske problemet blir mer förståeligt varför socialen inte griper in.
Sedan tror jag att vi medborgare måste bli mer raka i ryggen och säga till när vi märker missförhållanden.
Plura

Per sa...

Hej Sanna,
Tyvärr är det väl ibland så att myndigheterna, men även vi "svenskar", är alltför försiktiga i hanteringen av denna typ av problem. Jag tror det kan finnas inslag av någon sorts omvänd rasism, d v s att man aktar sig för att agera av rädsla för att stämplas i det facket. Det finns ju andra exempel, inte minst inom skolan, där missförhållanden inte tacklas i tid.

piwen sa...

Ja inte kan det vara mannen med tre identiteter i alla fall.Det måste vara någon annan som är ansvarig ,undrar bara vem.