tisdag 14 juli 2009

Kan själv

Idag skrivs det en vers om okynneskonsumtion av vård.

Förkylda gnällspikar kommer vallfärda till vårdcentralerna. Läkare och sköterskor kommer, i rädsla över att förlora en kund, inte våga säga nej när medborgarna, nu utrustade med patientmakt, bankar på mottagningsdörrarna.

Samma linje brukar ingå i Stockholmsoppositionens argumentation när man kritiserar det faktum att antalet läkarbesök har ökat sedan Vårdval Stockholms införande. Att fler får tid och går till doktorn framställs ibland som någon sorts överkonsumtion. Som ett slöseri med vård, alldeles i onödan.

Med tanke på att det inte ens råder enighet om huruvida konstnären Anna Odells visit i vårdsystemen var ”onödig” har jag svårt att se varför man skulle döma ut människors aktiva val att gå till doktorn som ”onödiga”. Så roligt är det faktiskt inte att hänga på vårdcentralen.

1 kommentar:

Shaun sa...

Många kan inte själva, vissa av dem innehar riksdagsplats.
Lambertz talade som sommarpratare för ett par år sen om rättshaverister som människor med problem, ibland befogade rättsproblem, men ofta inte. Så kan det nog vara för vissa hypokondriker eller gnällspikar också. Fröken Odell bör vara ett fall för juridiken. Om nån kåkfarare vill kalla sitt liv för konst är det nog mest hans, och köparna av hans konst. problem.
Ett ganska marginellt problem för politiker. De borde snarare bry sig om överbeläggningar och vanvård, samt att få lite smidighet för 'vanliga' sällanbesökare i vården.
Tyckte jag.