lördag 22 augusti 2009

Heteronormativt så det sjunger om det

Ståhejet kring Caster Semenyas VM-guld är gör mig så arg och ledsen. Satt framför tv:n i går och hörde en eller annan sportkommentator konstatera att det ju inte är första gången som manliga kvinnor gjort väldigt bra ifrån sig i idrottssammanhang, men att då brukar de ofta "dölja" sin avsaknad av kvinnlighet med smink eller ibland rentav peruker och andra attiraljer som gör dem mer kvinnliga. Men eftersom Semenya så att säga inte hymlar med att hon är manhaftig så blir reaktionerna så här. Så berättas det att jodå, hon har en kvinnas könsdelar och är uppfostrad som flicka. Men däremot vet vi inte hur hon ser ut på insidan i stort och smått. För det behövs en mer grundlig könsutredning.

Jag förstår verkligen att sydafrikanerna blir upprörda. Däremot tror jag inte att man behöver sluta sig till att det här handlar om rasism. Snarare är detta en mycket mycket obehaglig heteronormativitet. Normativt så det sjunger om det!!

Dessutom är det så förbannat snålt. Det finns en liten grupp människor i världen vars könstillhörighet är, tja, vag och svävande. Så, hur tänker alla de som vredgas över Semenyas guld? Vill de att denna lilla grupp borde ha sitt eget OS?

Heteronormen "härskar" och innebär i de allra flesta fall att det blir en minuspost att ha en lite mer flytande könstillhörighet. I tävlingssammanhang som detta kan det för kvinnor som Semenya istället innebära ett plus och en fördel.
Det ska vi jävlar i mig bjuda på utan att gnälla och ifrågasätta. Hon vann, punkt slut.

12 kommentarer:

vadeva sa...

Ja, denna lilla grupp borde kanske ha sitt eget OS. För hur kul kan det vara för de andra löparna i damklassen att få stryk av, hm, denna där? Annars kan man slopa herr och dam indelningen helt, samt släppa dopingen fri. Då kan vi få en sann freakshow, tänk skäggiga damen mot en steoridstinn dvärg på 100 meter!

Anonym sa...

Slopa den heteronormativa indelningen i herrar och damer nu. Låt alla tävla mot varandra!

S.A.I. Steve Lando sa...

ja, nej, det har nog inte särledes mycket med just rasism att göra, däremot som du säger, stelbenthet, stereotypism, normativism.

Fruktansvärt förödmjukande.

Keio sa...

Bekvämt att ropa "heteronormativt" (skönt påhittat, politiskt begrepp för övrigt). Vilket ståhej. Hon ser manlig ut, springer bättre än alla andra i samma kön - klart att man ställer frågor. Jösses, hur svårt ska det vara att ta reda på om det verkligen är en tjej eller inte.

Queersammanbrott sa...

Keio, du kan visst inte mycket om biologi. Det här med X och Y är inte helt enkelt och många kvinnor har även ett litet Y. Det finns egentligen, om man skulle dela upp kön mer seriöst, långt fler kön än bara två.

För övrigt är "heteronormativitet" inte mer påhittat begrepp än exempelvis ordet "marknadsekonomi" eller "moderaterna".

blubb sa...

Om man ska tävla i en klass där vissa begränsningar gäller för deltagande måste man vara beredd på att visa att man uppfyller dem. Oavsett om det gäller kön, vikt, fysiskt eller mentalt funktionshinder, ålder eller nationalitet. Vill man inte det så tävlar man i den öppna klassen (vilket för löpare borde vara herr-klassen, men jag vet inte hur iaaf:s regler ser ut på det området).

I det här specifika fallet tycker jag Arne Ljungqvists konstaterade att hela den här härvan hade kunnat undvikts om sydafrikanska förbundet skött sig var bra. De visste ju att frågan skulle komma fram redan efter afrikanska ungdomsmästerskapen och borde sett till att frågan var utredd innan den blev världsmedia.

Trabant sa...

Men alla kan väl se att det är en mutant.

Krikon sa...

A source close to the investigation into the 800 metres gold medallist has confirmed that tests carried out before the start of the World Championships indicated that the runner had three times the normal female level of testosterone in her body.

Telegraph Sport can also reveal that the head coach of the South African team is Dr Ekkart Arbeit,(Arbeit macht frei?) the former East German coach who was accused by a female athlete of giving her so many anabolic steroids that she was forced to undergo a sex-change operation and live the rest of her life as a man.

Niklas sa...

Mjo, men det kan hända att hon dopat sig med testosteron.

Robsten sa...

och idrottsgrenen är död, punkt slut.

Christian sa...

Det är faktiskt inte vare sig "heteronormativt" eller konstigt. Sedan är det tyvärr så att i många sporter är män betydligt bättre än kvinnor rent biologiskt, och det kan nog vara så att Semenya har en biologisk egenhet (hormonproducering, receptoregenhet etc) som gör att hon blir mera man. Detta ger henne en fördel, vad det har att göra med hennes sexuella preferenser vet jag inte. Men visst kan man bjuda på det.

Omvänt kan man ju dock fråga sig om en 110 kg transvestit borde få tävla i damklassen för att han känner sig som en kvinna? Ska vi "bjuda" på det också?

Ulf Wiger sa...

Mary Decker Slaney hade en testosteron/epitestosteron-kvot som var 6x högre än det normala för kvinnor. Men hon var ju snygg...

http://www.nytimes.com/1999/04/14/sports/track-and-field-slaney-suing-the-iaaf-in-dispute-over-a-drug-test.html

I http://www.psyc.sfu.ca/ugrad/files/HonoursProjects/2006may/PillayM.pdf konstateras att t ex kvinnliga brottare har i snitt dubbelt så höga testosteronhalter som kvinnliga simmare, och de kvinnor som hade högst värden hade ca 7x högre värden än de som hade lägst.

Deltagare i konditionssporter har lägre testosteronhalter än otränade personer.

Man kan då fråga sig vad som är 'normalt' i dessa sammanhang.