lördag 22 augusti 2009

Heteronormativt så det sjunger om det

Ståhejet kring Caster Semenyas VM-guld är gör mig så arg och ledsen. Satt framför tv:n i går och hörde en eller annan sportkommentator konstatera att det ju inte är första gången som manliga kvinnor gjort väldigt bra ifrån sig i idrottssammanhang, men att då brukar de ofta "dölja" sin avsaknad av kvinnlighet med smink eller ibland rentav peruker och andra attiraljer som gör dem mer kvinnliga. Men eftersom Semenya så att säga inte hymlar med att hon är manhaftig så blir reaktionerna så här. Så berättas det att jodå, hon har en kvinnas könsdelar och är uppfostrad som flicka. Men däremot vet vi inte hur hon ser ut på insidan i stort och smått. För det behövs en mer grundlig könsutredning.

Jag förstår verkligen att sydafrikanerna blir upprörda. Däremot tror jag inte att man behöver sluta sig till att det här handlar om rasism. Snarare är detta en mycket mycket obehaglig heteronormativitet. Normativt så det sjunger om det!!

Dessutom är det så förbannat snålt. Det finns en liten grupp människor i världen vars könstillhörighet är, tja, vag och svävande. Så, hur tänker alla de som vredgas över Semenyas guld? Vill de att denna lilla grupp borde ha sitt eget OS?

Heteronormen "härskar" och innebär i de allra flesta fall att det blir en minuspost att ha en lite mer flytande könstillhörighet. I tävlingssammanhang som detta kan det för kvinnor som Semenya istället innebära ett plus och en fördel.
Det ska vi jävlar i mig bjuda på utan att gnälla och ifrågasätta. Hon vann, punkt slut.

tisdag 18 augusti 2009

Ordningsförseelse Hillegren

Blev till slut tvungen att skriva något om Ordningsförseelse Hillegren, trots att jag helst ville stanna i vacation mode.

"När jag satt och läste det där uppslaget om våldtäkt fann jag det intressant, inte för att Hillegren sa "ordningsförseelse", men därför att de olika exemplen i artikeln verkligen skildrade, förtvivlat tydligt, hur svårt det här med våldtäktslagstiftning är.

Ja, jag fann helhetsintrycket så intressant och tankeväckande att jag faktiskt helt missade att bli upprörd över Hillegrens ordval. Intervjun med kvinnan som våldtagits i flera år, mina funderingar kring hur svårt det blir när ord står mot ord i ett sånt läge. Men hur jag likväl inte vill att det ska vara lätt, just i ett sånt läge.

Så gick dagen och jag noterade att bloggosfär och Twitter sjöd av intresse för artiklarna. Eller snarare, sjöd av intresse för Hillegren. Jag tänkte trött att det var ju själva f-n att vi alltid får debatter om det simplaste och samtidigt minst intressanta. För kontentan av de där artiklarna var ju full av nyanser. Ett antal fall beskrevs. En intervju som skildrade ett komplext fall. En artikel om lagstiftningen.

Allt detta och ändå zoomar samtliga in på en mening, uttalad av en person och fiskar därefter fram sin allra högrödaste bloggilska, lättåtkomligt förvarad i översta byrålådan."

Hela här. Annat skrivet på temat våldtäkt här.

onsdag 5 augusti 2009

Playtime is here

Sommarlovet smygstartades med karaokesång inför några hundra tusen stockholmare i Prideparaden. Om jag inför det här undrade hur det skulle gå att sjunga för så många – och nykter, så insåg jag snabbt att blygsel inte är ett alternativ i en Prideparad. Här gäller bara att suga i sig och skicka ut glädje. En helt absofuckingfantastisk upplevelse. Har aldrig varit så toppad i hela mitt liv.
Så jag gör som medsångerskan Iso och lånar bild från åsiktstorpeden Kazarnowicz, hoppas det är ok.

Men nu är det alltså semester på riktigt. Omvärldsbevakning, be gone! Solen skiner. Fil med bär äts. Daggvått gräs beträds med bara fötter. Gamla vänner söks upp och i morgon ska jag bekanta mig med strutsar. Livet leker, kort sagt. Räkna inte med mig på bloggen på ett tag.