lördag 3 maj 2008

Supportrar och tillhörigheter

Socialdemokraternas supporterkampanj har pågått ett tag, men tog fart och blev mer synlig i och med första maj. Själv lyssnade jag på förstamajtal i Sumpan häromdagen och reagerade kanske framför allt på diverse nyspråkligheter.

Socialdemokraternas starka kvinna här i Sundbyberg, Helene Hellmark Knutsson, påstod sig gilla valfrihet, men bjöd samtidigt på den spännande frasen "rätten att välja (ska) alltid vara valfri".
Hela socialdemokratins paroll för i år var "Frihet kräver rättvisa", men ändå landade Östros här i Sumpan gång på gång i begrepp som snarare vill begränsa den.

Och så har vi som sagt det här supporterbegreppet (komplett med tillhörande merchandise i form av supporterhalsdukar) - ett språkligt krumbuktande i sig.
Vad betyder det när medlemsvärvning kokas ner till supporterskap och valfrihet blir ett erbjudande om att slippa välja?
Tja. Det blir väl samma som förut.

I en lokal variant av supporterkampanjen (hittad hos Hax) sammanfattar en tjej från s i Norrbotten hela strategin:

- Politik är mer en känsla av tillhörighet.

Okej. Så man behöver inte gilla politiken. Inte ha partiboken. Inte gilla företrädarna. Man kan bua, rya, hylla eller muttra - det spelar ingen roll. Bara man supportar, identifierar sig med tillhörigheten och framför allt - röstar.

Då är det kanske inte så konstigt att det fortfarande är lite tunnsått med konkreta besked från Sahlin. En supporter behöver ju egentligen bara veta mot vem eller vilka matchen står. Då räcker det att övertyga supportrarna om att socialdemokraterna inte är det andra laget, alliansen.

Samtidigt kan man notera att även om socialdemokraterna gjort den här tendensen mest tydlig genom att öppet döpa den i en kampanj, så är de inte är ensamma om att försöka tänka utanför partimedlemskapets ramar. Fp går till exempel också och funderar på mer spontana alternativ till det gamla vanliga medlemskapet.

Misslyckade benämningar eller ej, problemet är en realitet för alla partier. Det största problemet som jag ser det, är just det norrbottniska konstaterandet om "tillhörighet". Det sätter nämligen punkt för engagemanget. Välj lag och stå dem bi.

Egentligen borde partierna uppmuntra mer otrohet.

Inga kommentarer: