måndag 19 december 2011

Wiehes bolag: Ta omedelbart bort Slussensången!

Vi trodde att det bara var ett oskyldigt lokalpolitiskt funny-ha-ha att låta våra nätbekanta ta del av proggparodin som växte fram över vårt frukostbord förra lördagen. Benny Andersson deklarerade i SvD att han till sist blivit proggare.
”Man mognar”, som Benny motiverade sin strid för en söndervittrad trafikrondell.

Samtidigt, av en händelse, var Sveriges meste proggnestor Mikael Wiehe dagsaktuell med ett nyskrivet alster om Valerie Solanas. Han väljer också de ”stora” striderna och fina nyanserna, så att säga.

– Benny och Micke vore ett fint team. Nu kommer väl snart Wiehe-låten till Slussen, fnissade vi.

Idén var oemotståndlig. ”Benny” fick bidra med en darrande text till Wiehes gamla örhänge. Effekten blev komisk, kan man säga. Vi spelade in låten i sovrummet. Det gick på tredje tagningen – minstingen började skrika av munspelet på de två första försöken.

Uppmärksamheten blev större än vi kunde ana. Det är alltid roligt när fler delar ens humor. Men någon som uppenbarligen inte skrattar är Wiehe själv. Nu har vi kontaktats av Anders Larsson, vd för United Stage, som företräder Mikael Wiehe. Han menar att ”detta är absolut inte tillåtet utan tillstånd utan är ett intrång i upphovsrätten”. Därför ombeds vi nu att ”omedelbart ta bort detta från er hemsida och alla andra eventuella sammanhang”.

Litet häpen blir man allt. Och hjärtats lilla fågel huttrar.Uppdatering. 
På många sätt är det här lustigt, men inte bara. Vill därför, on a serious note, skriva att det är glädjande att så många redan har bloggat och retweetat detta och uttryckt stöd för rätten/möjligheten att slänga ihop en satir eller parodi i sovrummet. Nedan ser ni vår brottsplats.Skurkarna på brottsplatsen. 


13 kommentarer:

Wester sa...

Upphovsrätten behöver moderniseras, så att den blir bättre anpassad till den remixkultur som frodas överallt på nätet. För ickekommersiellt bruk borde ert "tilltag" absolut vara lagligt, men lagen behöver således ändras.

Ingen kan ju seriöst mena att Wiehe förlorar pengar på er hemska konkurrens. ;-)

/Torbjörn Wester, Piratpartiet

ullrika sa...

Tüsans bananas. Nu ångrar jag att jag la lyssna på den här låten på kö efter allt annat som måste hinnas med... å så håller jag med, lite tjurigt verkar det allt?! Påminner allt om en lånad val på foto i nationstidningen på Hallands en gång i tiden minsann :)

ullrika sa...

ps. jag skyndade mig att snoka mig tillbaka i historiken och... tjohoo! jag hann!!

Anonym sa...

Googla efter "NJA 2005 s 905". Jag tror att du/ni har all rätt att använda visst material i satirsyfte.

anders sa...

Wester, du skriver att ingen kan seriöst mena att Wiehe förlorar pengar på denna satirsång. Men har någon påstått det då?

Jag skulle anta att Wiehe, eller om det är hans bolag, menar att versionen kränker Wiehes ideella upphovsrätt, mer specifikt rätten att inte få sitt verk använt på ett sätt eller i ett politiskt sammanhang man själv inte gillar.

Och den ideella upphovsrätten vill väl även Piratpartiet behålla som den är, eller?

anders sa...

Wester, du skriver att ingen kan seriöst mena att Wiehe förlorar pengar på denna satirsång. Men har någon påstått det då?

Jag skulle anta att Wiehe, eller om det är hans bolag, menar att versionen kränker Wiehes ideella upphovsrätt, mer specifikt rätten att inte få sitt verk använt på ett sätt eller i ett politiskt sammanhang man själv inte gillar.

Och den ideella upphovsrätten vill väl även Piratpartiet behålla som den är, eller?

Erik F sa...

Anders: Ideell upphovsrätt handlar om att (verket) "icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen".

Inte om att upphovsmannen måste godkänna minsta revy eller snappsvisa där verket kan tänkas förekomma. Jag hoppas och tror att det är högt i tak här.

Juristen sa...

Satirer och travestier är i regel att anse som självständiga verk som varken kränker originalverkets ideella eller ekonomiska upphovsrätt. Tor har redan gett er rättsfallet. Jag har skrivit mer på min blogg. Wiehes tilltag att genom ombud skicka ut reservationslösa hotbrev bryter mot Marknadsföringslagen.

daniel_norin sa...

Stackars Wiehe har delat med sig av alla sina pengar så nu måste han tjäna mer på sitt material...

Vilken hycklare han är.

daniel_norin sa...

Stackars Wiehe har delat med sig av alla sina pengar så nu måste han tjäna in mer på sitt material.

Han är en av de största hycklarna i modern tid.

Wester sa...

@anders: Du har rätt och jag slirade lite i min kommentar.

Det är dock verkligen problematiskt att vi inte har någon tydlig motsvarighet i svensk lagstiftning till USA:s "fair use".

/TW

Carl Johan Hall sa...

Nu var ni ju inte riktigt först ute - ABBA har redan spelat in en låt om Slussen. Den är från 1974 och heter "Water-Loo".

Även ert brottsplatsfoto är ju en uppenbar travesti! Bortsett från småtting och äppeldator verkar det här vara förlagan:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Joan_Baez_Bob_Dylan.jpg

Arlav sa...

Men, vad hände med "Från var och en efter förmåga till var och en efter behov"?
Bör vara mycket väl kända ord för kamrat Wiehe.
Men de kanske bara gäller andra? Som så ofta i hans kretsar.